Στρες και Άγχος

2024-04-28

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ


Το στρες αποτελεί έναν φυσιολογικό μηχανισμό προσαρμογής του οργανισμού μας σε προκλήσεις και νέες καταστάσεις στη ζωή μας.

 
Το στρες είναι μία φυσιολογική αντίδραση που περιλαμβάνει την απελευθέρωση ορμονών, όπως η αδρεναλίνη, που αυξάνουν τον παλμό, την αναπνοή και την εγρήγορση.

 
Αυτή η αύξηση της ενέργειας μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα.


Το στρες συχνά προκαλείται από πιέσεις και ανασφάλειες στην καθημερινή μας ζωή, όπως η προετοιμασία για ένα σημαντικό γεγονός ή η αντιμετώπιση μίας νέας κατάστασης.

 
Σε αντίθεση με το άγχος, που μπορεί να προκληθεί από απειλές ή φόβους χωρίς σαφή αιτία, το στρες έχει συνήθως πιο σαφή αιτία και σχετίζεται με συγκεκριμένες καταστάσεις ή γεγονότα στη ζωή μας.


Επομένως, το στρες μπορεί να θεωρηθεί ως μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας για να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις και καταστάσεις, ενώ το άγχος μπορεί να προκύψει από πιέσεις και φόβους.


Εν κατακλείδι, το στρες υποχωρεί όταν αντιμετωπιστεί η νέα κατάσταση εν αντιθέσει με το άγχος που παραμένει και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και κάποια αγχώδη διαταραχή. 

Καλώς Ήρθατε