Ψύχωση

2023-05-20

Η ψύχωση (psychosis - psychose) ή ψυχωτική διαταραχή, είναι μια σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή κατά την οποία το άτομο χάνει την επαφή με την πραγματικότητα. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί, μεταξύ άλλων, με παραληρητικές ιδέες, ψευδαισθήσεις και διαταραγμένη σκέψη. Πρόκειται για μια περίπλοκη πάθηση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή ενός ατόμου.Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ψύχωσης είναι η ύπαρξη ψευδαισθήσεων, οι οποίες είναι λανθασμένες πεποιθήσεις που διατηρούνται παρά τα αντιφατικά στοιχεία. 

Οι ιδέες αυτές εμφανίζονται σε διάφορες μορφές, όπως παρανοϊκές ψευδαισθήσεις, μεγαλειώδεις ψευδαισθήσεις και σωματικές ψευδαισθήσεις. Ένα άτομο που πάσχει από παρανοϊκές ψευδαισθήσεις, για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεται ότι το παρακολουθούν ή το κατασκοπεύουν, ενώ ένα άτομο που πάσχει από μεγαλειώδεις ψευδαισθήσεις μπορεί να πιστεύει ότι έχει εξαιρετικές ικανότητες ή ταλέντα.

Μια άλλη τυπική πτυχή της ψύχωσης είναι οι ψευδαισθήσεις εκείνες οι οποίες συνεπάγονται την εντύπωση αισθητηριακών αισθήσεων που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Αυτές μπορεί να είναι ακουστικές, οπτικές ή απτικές εμπειρίες που είναι εξαιρετικά επώδυνες για το άτομο που τις βιώνει.Η ψύχωση διακρίνεται από χαοτική σκέψη και ομιλία, εκτός από τις ψευδαισθήσεις και τις παραισθήσεις. Αυτό μπορεί να εμφανίζεται ως παράλογος λόγος, εφαπτόμενη σκέψη ή χαλαρές συνδέσεις, μεταξύ άλλων. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να δυσκολέψουν το άτομο να αλληλεπιδράσει επιτυχώς με τους άλλους, καθώς και να κατανοήσει το περιβάλλον του.

Πολλές μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής προδιάθεσης, των περιβαλλοντικών πιέσεων και της χρήσης ναρκωτικών, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ασθένειας. Ορισμένες ψυχικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή, συνδέονται επίσης με αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης ψύχωσης.Η θεραπεία της ψύχωσης αποτελείται συνήθως από έναν συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και συμβουλευτικής. Τα αντιψυχωσικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν τεχνικές αντιμετώπισης και να βελτιώσουν τη συνολική τους λειτουργικότητα, ενώ η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν μεθόδους αντιμετώπισης και να βελτιώσουν τη συνολική τους λειτουργικότητα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο για να προσφερθεί πιο εκτεταμένη θεραπεία και να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ατόμου που πάσχει από ψύχωση.

Συνοψίζοντας, η ψύχωση είναι μία σύνθετη και δύσκολη διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή ενός ατόμου. Διακρίνεται από παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις και διαταραγμένη σκέψη και μπορεί να προκληθεί από διάφορες περιστάσεις. Η θεραπεία αποτελείται συνήθως από ένα συνδυασμό φαρμάκων και συμβουλευτικής και η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα των ασθενών που πάσχουν από ψύχωση.

Καλώς Ήρθατε